Studia I stopnia (czas trwania: 3 lata)

Studia stacjonarne
Limit przyjęć 2020/2021: 90
Limit przyjęć 2019/2020: 90
Minimalna liczba punktów 2019/2020: 27 pkt.

Studia niestacjonarne
Limit przyjęć 2020/2021: 60
Minimalna liczba punktów 2019/2020: 28,8 pkt.

Studia stacjonarne 
Lp.Wymagany przedmiot Poziom przedmiotu
1. Biologia albo Chemia albo Fizyka
albo Fizyka i Astronomia albo Matematyka
albo Geografia albo Informatyka


Rozszerzony  p=1,00
Podstawowy p=0,60       
Studia niestacjonarne (zaoczne)

Lp.Wymagany przedmiot Poziom przedmiotu
1. Biologia albo Chemia albo Fizyka
albo Fizyka i Astronomia albo Matematyka albo Geografia
albo Informatyka albo Język polski


Rozszerzony  p=1,00
Podstawowy p=0,60  

Szczegółowe zasady rekrutacji na Dietetykę

Studentka dietetyki w trakcie krojenia warzyw

A MOŻE DIETETYKA?

Jak jeść smacznie, ale zdrowo? Jak wiadomo zazwyczaj to, co jest smaczne – nie jest zdrowe i na odwrót. Potrawy zdrowe – nie kojarzą nam się z ucztą dla podniebienia. A może się mylimy?
Dietetyk to osoba, która potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę o żywieniu w leczeniu i promocji zdrowia. Wie, jak komponować dietę, jakie są składniki pokarmowe potraw i co się dzieje z tymi składnikami w organizmie. Jakie są wymagania żywieniowe człowieka. Co jest ważne w odżywianiu w czasie choroby. Dietetyka była i staje się ponownie jedną z głównych gałęzi medycyny.
W Europie Federacja Dietetyków przyjęła definicję dietetyka jako osoby „(…) z kwalifikacjami żywienia i dietetyki uznawanymi przez władze państwowe. Dietetyk stosuje naukę o żywieniu tak w żywieniu jak i w edukowaniu ludności w zdrowiu i chorobie.”

Studentki dietetyki w trakcie zajeć przygotowują posiłki

DLACZEGO WARTO STUDIOWAĆ DIETETYKĘ W COLLEGIUM MEDICUM W BYDGOSZCZY?

Po ukończeniu studiów będziecie przygotowani do:

  • racjonalnego planowania żywienia dla różnych grup ludności,
  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
  • oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
  • prowadzenia leczenia wspomaganego dietą, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) i organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
  • zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym i prowadzenia edukacji żywieniowej.

DLACZEGO WARTO STUDIOWAĆ W COLLEGIUM MEDICUM?

  • Wydział Nauk o Zdrowiu dysponuje nowoczesną bazą lokalową do prowadzenia zajęć dydaktycznych.
  • Wydział umożliwia odbycie części studiów w innych ośrodkach w kraju i za granicą.
  • Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy w żywieniu zbiorowym i z indywidualnym pacjentem.

CO PO STUDIACH?

Absolwenci studiów I stopnia mają możliwość kontynuowania dalszego kształcenia na studiach II stopnia. Absolwenci kierunku dietetyka:

  • mogą podjąć pracę w szpitalnych działach żywienia, sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia, w zakładach świadczących usługi hotelarskie, restauracjach i innych jednostkach żywienia zbiorowego, w urzędach administracji rządowej i samorządowej,
  • prowadzą własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa dietetycznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *